Svenska jordskalv

- Kartor

- Kataloger och data

- Visa jordskalv som SNSN registrerat på Google map

Märkte du jordskalvet?

Vare sig du kände av det eller inte vill vi gärna höra av dig.

Jordbävningar i Sverige

SNSN registrerar i genomsnitt ett till två jordskalv per dygn i Sverige. Under de senaste tio åren har vi haft i genomsnitt 17 skalv per år med magnitud 2 eller större, 5 skalv per år med magnitud 2,5 eller större och 1 till 2 skalv per år med magnitud 3 eller större. Det största skalvet de senaste tio åren inträffade den 15 september 2014 söder om Lillhärdal i sydligaste Jämtland och hade magnitud 4,1.

Klicka på kartan nedan för att zooma in på det senaste årets jordskalv.


Senaste skalvet :

2021-02-28 02:16:04 (UTC), M 5.5
132 km W om Ilo, Peru

Nyheter:

2021-02-24 17:58, En jordbävning med magnitud 5,7 inträffade idag klockan 11:06 svensk tid centralt på Reykjaneshalvön på Island, 7 km nordnordväst om Krysuvik, 14 km nordöst om Grundavik. Skalvet kändes vida över sydvästra Island, på Reykjaneshalvön, i Reykjavik och ända bort till Vestmannaöarna. Skalvet har följts av en stor mängd efterskalv, det största med magnitud 5,0, och den aktiviteten fortsätter. Det isländska meteorologiska institutet varnar för att inte vistas för nära branta bergssluttningar eftersom stora efterskalv kan orsaka bergsskred, något som redan rapporterats från flera platser på Reykjaneshalvön.

På grund av den senaste tidens jordbävningsaktivitet på Reykjaneshalvön i närheten av Krysuvik, plus dagen stora skalv, har det isländska meteorologiska institutet höjt varningen för vulkanutbrott för flygtrafiken från grönt till gult.

Vanliga frågor om jordskalv

Vad är SNSN?

Vad är en tsunami?

Vill du veta något om vulkaner


  
klicka på bilderna och få information.
SNSN webmaster